2017. június 30., péntek

Bibliai kalandozások



A Biblia gyermekeknek című könyv a legtanulságosabb és legszebb ó- és újszövetségi történetekkel ismerteti meg a gyerekeket. A kiadvány célja, hogy a Biblia sokszor nehéz, de gyönyörű, egészen különlegesen hömpölygő, képes nyelvét megőrizze, emellett pedig a fiatal olvasó számára megkönnyítse az olvasást és az értelmezést.  

Gyermekkorom hittanórái jutottak eszembe, amikor a Biblia gyermekeknek című könyvet kézbe vettem. Ma is élénken él bennem az emlék a különböző bibliai történetekről, amelyekkel a hitoktatónk ismertetett meg bennünket. Előttem vannak a hittankönyv képei és az a nyugalom és béke, amely a foglalkozások légkörét jellemezte. Úgy gondolom, e kiadvány történetei – és gazdag képanyaga – is hasonlóan érdekes időutazást kínálnak és maradandó élményt nyújtanak majd a gyerekeknek, akik egyedül, de akár barátaikkal, szüleikkel, nagyszüleikkel együtt is ismerkedhetnek Jézus és az Egyház történetével, kultúránk alapjával, a Bibliával.

Bábel tornyának története

A rövid, tömör, könnyen értelmezhető történetek mellett mindig szerepel egy-egy pár soros érdekesség, név- vagy eredetmagyarázat is az adott fejezetben. A gyerekek olyan ismeretekkel bővíthetik tudásukat, amelyek akár egy-egy iskolai gyűjtőmunka során hasznukra válhatnak. Bábel tornyánál az Isten kapuja kifejezés nyer értelmet: „A bibliai Sineár Bábellel, Babilónia fővárosával azonos. Úgy tűnik, a város eredeti neve Bab-Ili volt, melynek jelentése: Isten kapuja, de a Biblia írói szándékosan döntöttek a héber Balal, azaz összezavarodás mellett.”

Történet: Bábel alapítása

„Noé leszármazottai látták, hogy Sineár földje nagyon szép, és itt megépíthetik otthonaikat, ahol örökké élhetnek. Így szóltak egymáshoz:
– Gyertek, csináljunk téglát!
A tégla építőanyagként szolgált, a szurok pedig kötőanyagként. Aztán így szóltak:
– Rajta! Építsünk magunknak várost és tornyot, melynek teteje az égig ér: szerezzünk nevet magunknak, és ne szóródjunk szét a földön! (Ter 11,4)”

Kicsit lejjebb, néhány bekezdéssel később az ismert módon végződik a történet: „Akkor az Úr leszállt, hogy megnézze a várost és a tornyot, melyet az emberek építettek, és azt mondta:
– Lám, egy népet alkotnak, és egy nyelvet beszélnek. Ez csak a kezdete tevékenységüknek. Ezután semmi sem lesz nekik lehetetlen, aminek a megvalósítását elgondolják. Ezért szálljunk le, és zavarjuk össze nyelvüket, hogy senki ne értse a másik nyelvét! (Ter 11,6-7)
És Isten leszállt a földre, és összezavarta az emberek nyelvét, és ők többé nem értették egymás szavát, és abbahagyták a város és a torony építését, melyet Bábelnek hívtak, mivel az Úr ott zavarta össze az egész föld nyelvét. Onnan szélesztette szét az Úr az emberiséget az egész földön.”

Az alapvető ismeretek elsajátítása mellett számos különlegességgel találkozik az olvasó, legyen szó:

biológiáról:

  • a vadszamár rövid jellemzése

földrajzról:

  • térképek városokkal, folyókkal,
  • a kivonulás útvonalai

néprajzról:

  • a kerék története,
  • a nomádok sátrainak bemutatása,
  • az izraelita naptár

történelemről:

  • Jákob fizetsége – Felső-Mezopotámia törvényei,
  • Hammurapi kőtáblái,
  • pénz a bibliai időkben,
  • az egyiptomiak söre,
  • a hosszúság mértékei az Újtestamentumban,
  • a torinói lepel,
  • a keresztény elnevezés,
  • a római aréna


Gyermekként mindig érdekelt, hogy milyen ízű lehet a manna, sőt egyáltalán mi lehet ez a különleges, csodás eledel. Ez a könyv erre a kérdésre is választ ad. Manna a Sínai-hegyen: „A Sínai sivatagban növő tamarindusfa édes nedvet áraszt ki a bíbortetű gosipariának nevezett fajtájának hatására. Ez a nedv, mai nevén sínai-hegyi manna, gyógyító hatású, és a beduinok alkalmanként egy bizonyos étel elkészítéséhez használják.”

A leginkább általános iskolások számára ajánlott Biblia különlegessége számomra az, hogy a bibliai történetek mellett az adott kor legfontosabb történelmi személyiségeivel, eseményeivel is megismerteti a gyerekeket – hittani és történelmi ismeretek tárháza. S így talán még könnyebb megérteni mi, miért és hogyan történt egykor.

Csuti-Mátyás Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése